Az emésztés és felszívódás zavara

Az emésztés számos mechanikus és biokémiai folyamat eredménye. Ezek közül a mechanikus változás az étel feldarabolását, továbbíthatóságát jelenti, illetve természetszerűen magát a továbbítását is. A tápcsatorna végül is egy teljesen flexibilis, mégis alakját megtartó futószalag rendszer, amely az egyes fontos állomásokon a feldolgozásra váró anyagot - vagyis a táplálékot – elidőzteti, és ezáltal a biokémiai folyamatokhoz az optimális időt biztosítja.

Az emésztés, vagyis digestio alatt a különböző tápanyagoknak az emésztő rendszeren belüli lebontását értjük. Ennek a folyamatnak a zavarát vagyis az emésztés bármely okból bekövetkező romlását maldigestio-nak nevezzük. Az egyes (aránylag elemi) alkotórészek felszívódása, vagyis az absorptio alatt ezen anyagoknak a bélfal lumenéből a keringésbe jutását értjük. Ennek a folyamatnak a zavarát, vagyis a felszívódás bármely okból bekövetkező romlását malabsorptio-nak nevezzük. A maldigestio és a malabsorptio az emésztési és felszívódási folyamat zavara. Mindkettő külön-külön is fogyáshoz, hasmenéshez, gyengeséghez és fontos anyagok hiányához vezethet. A két állapot gyakran kombinálódik is. A maldigestio és a malabsorptio egymástól történő elkülönítése a gyakorlatban legtöbbször nem nehéz. A pancreas betegségek morfológiai és klinikai diagnózisa inkább maldigestio, a fontos anyagok együttes hiánya hasnyálmirigy betegség nélkül pedig malabsorptiora utal. A mindennapi gyakorlatban a malabsorptio leggyakoribb oka a gluten enteropathia, és kezelése a glutén mentes étrend. A maldigestio leggyakoribb oka a chronicus pancreatitis okozta exocrin elégtelenség ls kezelése az enzim szubsztitució.